1. Het ras
        2. Piemontese
        3. ​​​​​​​




          Kenmerken van het Piemontese ras

          Huid

          Fijn, elastisch en dun


          Pigmentatie

          Zwart zijn: de snuit, de mondslijmvliezen, de wimpers, de staartkwast, de vulva, het onderste deek van het scrotum alsmede ook de randen van de oogleden en het oor, de klauwen en de punten van de horens.



          Zie ook:

          RASSTANDAARD

          Bevleesdheid

          Goed tot zeer goed


          Beenwerk

          Fijn en droog


          Karakter

          Rustig


          Afkalven

          Natuurlijke geboortes


          ​​​​​​​


          Levensduur

          De dieren kunnen gemakkelijk oud worden, in Italië is 42% van de dieren ouder dan 9 jaar.


          Draagtijd

          Rasgemiddelde 292 dagen


          Vruchtbaarheid

          Zeer vroeg kalvend, ± 24 maand


          Stier

          Bij de stieren is de vacht lichtgrijs, met opvallende accentueringen van zwart haar op de kop, de nek en de schouders, tot soms ook op de zijvlakken van de romp en voor en achterpoten. De kop is expressief, korter en breder dan bij de koeien. De nek is breed en bespierd, met een duidelijk uitkomende bult.


          Koe

          De vacht van de koeien is wit, tot lichtgrijs. Sommige koeien hebben op bepaalde delen van het lijf donkergrijze vlakken.


          Kalf

          Bij de geboorte zijn de kalveren lichtbruin. Na verloop van 3 a 4 maanden wordt de kleur van het haarkleed grijswit.


          Ras eigenschappen


          Het Piemontese ras heeft een aantal eigenschappen die van waarde zijn voor de vleesveehouderij. De luxe bespiering van o.a. de achterhand begint pas aan te zetten na de geboorte. Het Piemontese ras heeft een bepaald gen in zich dat hiervoor zorgt. Groot voordeel hiervan is dat vrijwel alle kalveren probleemloos, op natuurlijke wijze, geboren worden. De kalveren blijven vaak +/- 5 a 6 maanden bij de moeder zogen, zodat de ze doorgroeien tot sterke dieren met een lange levensduur.


          De Piemontese levert een superieure vleeskwaliteit: fijndradig vlees, weinig vetaanzet en erg malse biefstuk. De dieren groeien lang door, zonder te vervetten. Door het fijne beenwerk en skelet, het lage vetpercentage, en een goede bespiering is het slachtrendement zeer hoog.