1. Het ras
    2. Piemontese
    3. ​​​​​​​
     Kenmerken van het Piemontese ras

     Huid

     Fijn, elastisch en dun


     Pigmentatie

     Zwart zijn: de snuit, de mondslijmvliezen, de wimpers, de staartkwast, de vulva, het onderste deek van het scrotum alsmede ook de randen van de oogleden en het oor, de klauwen en de punten van de horens.     Zie ook:

     RASSTANDAARD

     Bevleesdheid

     Goed tot zeer goed


     Beenwerk

     Fijn en droog


     Karakter

     Rustig


     Afkalven

     Natuurlijke geboortes


     ​​​​​​​


     Levensduur

     De dieren kunnen gemakkelijk oud worden, in Italië is 42% van de dieren ouder dan 9 jaar.


     Draagtijd

     Rasgemiddelde 292 dagen


     Vruchtbaarheid

     Zeer vroeg kalvend, ± 24 maand


     Stier

     Bij de stieren is de vacht lichtgrijs, met opvallende accentueringen van zwart haar op de kop, de nek en de schouders, tot soms ook op de zijvlakken van de romp en voor en achterpoten. De kop is expressief, korter en breder dan bij de koeien. De nek is breed en bespierd, met een duidelijk uitkomende bult.


     Koe

     De vacht van de koeien is wit, tot lichtgrijs. Sommige koeien hebben op bepaalde delen van het lijf donkergrijze vlakken.


     Kalf

     Bij de geboorte zijn de kalveren lichtbruin. Na verloop van 3 a 4 maanden wordt de kleur van het haarkleed grijswit.


     Ras eigenschappen


     Het Piemontese ras heeft een aantal eigenschappen die van waarde zijn voor de vleesveehouderij. De luxe bespiering van o.a. de achterhand begint pas aan te zetten na de geboorte. Het Piemontese ras heeft een bepaald gen in zich dat hiervoor zorgt. Groot voordeel hiervan is dat vrijwel alle kalveren probleemloos, op natuurlijke wijze, geboren worden. De kalveren blijven vaak +/- 5 a 6 maanden bij de moeder zogen, zodat de ze doorgroeien tot sterke dieren met een lange levensduur.


     De Piemontese levert een superieure vleeskwaliteit: fijndradig vlees, weinig vetaanzet en erg malse biefstuk. De dieren groeien lang door, zonder te vervetten. Door het fijne beenwerk en skelet, het lage vetpercentage, en een goede bespiering is het slachtrendement zeer hoog.